ßßß Cookit - przepis na Placek po zbójnicku.

Placek po zbójnicku.

nazwa

Wykonanie

Był już placek po węgiersku, teraz czas na nieco inaczej przygotowany sos do placka po zbójnicku.
Różnią się jedynie składnikami sosu- w placku po zbójnicku dodatkowo dodaje się ogórki konserwowe.
Zapraszam na pyszne jedzonko :)
Składniki na placek ziemniaczany (2 porcje):
500 gram ziemniaków,
1 cebula,
1 jajko,
2-5 łyżek mąki pszennej (zależy od "mączności" ziemniaków),
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, tak samo postąp z cebulą.
Do startej masy dodaj jajka, mąkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, formując okrągłe placuszki.
Składniki na sos zbójnicki:
300 g mięsa wieprzowego,
1 średnia cebula,
3 ogórki konserwowe,
6 średnich pieczarek,
pół czerwonej papryki,
1,5 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
liść laurowy, ziele angielskie,
papryka słodka,
ząbek czosnku,
Mięso pokrój w kostkę .
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, tak samo zrób z ogórkami.
Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką, wymieszaj z przyprawami o obtocz w mące.Następnie wrzuć na rozgrzany olej i smaż ok. 5 min.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do usmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodaj szklankę wody i pokrojone pieczarki i paprykę.
Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok. 25-30 min pod przykryciem
Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem według uznania, możesz dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Teraz jeszcze dodaj pokrojone ogórki.
Podaj usmażone placki polane sosem:)
Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2014/03/placek-po-zbojnicku.html