Wykonanie
Był już placek po węgiersku, teraz czas na nieco inaczej przygotowany sos do placka po zbójnicku.Różnią się jedynie składnikami sosu- w placku po zbójnicku dodatkowo dodaje się
ogórki konserwowe.Zapraszam na pyszne jedzonko :)
Składniki na placek ziemniaczany (2 porcje):500 gram
ziemniaków,1
cebula,1
jajko,2-5 łyżek
mąki pszennej (zależy od "mączności"
ziemniaków),
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, tak samo postąp z
cebulą.Do startej masy dodaj
jajka,
mąkę i wymieszaj. Dopraw
solą i
pieprzem według własnego uznania.Smaż na rozgrzanym
oleju z obu stron, formując okrągłe placuszki.Składniki na sos zbójnicki:300 g
mięsa wieprzowego,1 średnia
cebula,3
ogórki konserwowe,6 średnich
pieczarek,pół
czerwonej papryki,1,5 łyżki
mąki pszennej,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
papryka słodka,ząbek
czosnku,
Mięso pokrój w kostkę .
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, tak samo zrób z
ogórkami.
Mięso oprósz
solą,
pieprzem i
papryką, wymieszaj z
przyprawami o obtocz w
mące.Następnie wrzuć na rozgrzany
olej i smaż ok. 5 min.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do usmażonego
mięsa.Gdy
cebula będzie podsmażona dodaj szklankę
wody i pokrojone
pieczarki i
paprykę.Następnie dodaj
liść laurowy i
ziele angielskie i dusimy ok. 25-30 min pod przykryciemPod koniec gotowania dopraw
solą i
pieprzem według uznania, możesz dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.Teraz jeszcze dodaj pokrojone
ogórki.Podaj usmażone placki polane sosem:)Smacznego.