Wykonanie
Mięso wieprzowe 1 kilogram
ziemniaki 2 kilogramy
mąka pszenna 6 łyżek
cebula 2 sztuki
jajka 2 sztuki
ser żółty tarty 100 gram
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy - 2 listki
ziele angielskie - 2 kulki
olej do smażenia - 100 gramWykonanie:Przygotowanie
Mięsa:
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy
wodą, dodajemy ziele,
listek laurowy ,
magi,
pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym
mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z
maki i
wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)Przygotowanie Ciasta:Trzemy
cebule odlewamy całość do miski,
potem trzemy obrane surowe
ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe
ziemniaki z płynu dodajemy do
cebuli. Na dnie płynu z
ziemniaków osadzi nam się
skrobia dodajemy do ciasta samą
skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy
jajko,
sól ,
pieprz i 3 łyżki
mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy
żółtym serem:) Życzę smacznego !Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z
białej kapusty:)