Wykonanie
Placki ziemniaczane uwielbiam, staram się eksperymentować z dodatkami, tym razem do ciasta dodałam
ser żółty (znane mi już połączenie) i
natkę pietruszki. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia swoich wariacji smaków.
Składniki: na 2-3 porcje:
ziemniaki - ok. 6 sztuk1
cebulajajkosól,
pieprz - do smak2 łyżki
oleju do smażenia2 łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki startego
żółtego sera1/4 pęczka
natki pietruszkiWykonanie:Obrane i umyte
ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach.Przekładamy na sito i odcedzamy.Płyn z
ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie
skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy
cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do
cebuli dodajemy przecedzone
ziemniaki z płynu. Dodajemy uzyskaną
skrobię z "
wody", która nam się zbiera na dnie naczynia.Wbijamy
jajko, 2 łyżki
mąki i żółty stary
ser. Na koniec wkładamy posiekaną
natkę pietruszki.Rozgrzewamy na patelni
olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta.Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkami, osobiście lubię z
sosem czosnkowym w tej wersji;)