ßßß
gulasz:500 g gulaszowej wieprzowiny (np. łopatki)2 kieliszki białego wina1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka soli2 łyżeczki majerankupół łyżeczki pieprzuliść laurowy2 papryki (np żółta i czerwona)1 papryczka chili250 g pieczarek (opcjonalnie)2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażeniaplacki ziemniaczane:1 kg ziemniaków2 jajka3-4 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaWykonanie:gulasz:W dużym garnku podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy rozgnieciony lub pokrojony czosnek i słodką paprykę. Dorzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażymy ok.10 min. Podlewamy kieliszkiem wina i dodajemy przyprawy. Dokładamy pokrojoną paprykę w kostkę i drobno pokrojone chili (wszelkie ostre papryczki radzę kroić przez rękawiczki bo jak się dotknie twarzy, albo oczu to ... lepiej nie mówić). Dusimy aż mięso będzie miękkie, podlewając winem. Dodajemy pieczarki i koncentrat pomidorowy. Dusimy 5 min i podajemy z plackiem, ryżem, kaszą, kluskami itp.placki ziemniaczane:Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jęśli zbiera się nadmiar wody to go odsączamy. Dodajemy jajka, mąkę i na oleju smażymy duże placki.Zając