Wykonanie
Składniki:placki ziemniaczane1 kg
ziemniaków2
cebule2
jajka2 łyżki śmietany/jogurtu2 łyżki
mąkipieprzsólgulasz70 dag
karkówki30 dag
pieczarek2
czerwone papryki2 duże
cebuleząbek
czosnku2 łyżki
mąki2 domowe
kostki rosołowe1 łyżka
koncentratu pomidorowego3-4 ziarnka
ziela angielskiego3
listki laurowe2 łyżki
papryki słodkiej w proszkukilka łyżek
oleju do smażenia
pieprzsól500 ml
wodyPrzygotowujemy gulasz.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki myjemy dokładnie, usuwamy trzonki, a kapelusze siekamy w plasterki. Smażymy je na patelni, aż odparuje całkowicie
woda.Karczek płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy na ręczniku kuchennym i kroimy w kostkę. Na dość dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy
mięso i smażymy całość, aż
karkówka zrobi się złocista. Dodajemy
ziele angielskie,
listki laurowe, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
kostki rosołowe oraz 1/2 litra
wody (tyle, żeby przykryła całkowicie
mięso). Dusimy nasz gulasz 35 minut. Po tym czasie dodajemy usmażone
pieczarki, świeżą
paprykę,
koncentrat pomidorowy oraz
paprykę w proszku. Dusimy całość kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy sos
solą,
pieprzem i zagęszczamy go
mąką (rozkłóconą w 100 ml
wody) .Smażymy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i
cebulki ścieramy na drobnych oczkach tarki- na papkę. Odciskamy
wodę. Wbijamy
jajo, dodajemy
jogurt,
mąkę i
przyprawy. Całość mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości
oleju. Skórka placków musi być złota i chrupiąca, a wnętrze
pieprzne i pulchne.Usmażone placki przekładamy na duże talerze. Polewamy je obficie gulaszem. Możemy dopieścić je jeszcze kleksem
śmietany.