ßßß Cookit - przepis na PLACKI PO WĘGIERSKU

PLACKI PO WĘGIERSKU

nazwa

Wykonanie

Składniki:
placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2 łyżki śmietany/jogurtu
2 łyżki mąki
pieprz
sól
gulasz
70 dag karkówki
30 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
2 łyżki mąki
2 domowe kostki rosołowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól
500 ml wody
Przygotowujemy gulasz.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki myjemy dokładnie, usuwamy trzonki, a kapelusze siekamy w plasterki. Smażymy je na patelni, aż odparuje całkowicie woda.
Karczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku kuchennym i kroimy w kostkę. Na dość dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i smażymy całość, aż karkówka zrobi się złocista. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki rosołowe oraz 1/2 litra wody (tyle, żeby przykryła całkowicie mięso). Dusimy nasz gulasz 35 minut. Po tym czasie dodajemy usmażone pieczarki, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę w proszku. Dusimy całość kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem i zagęszczamy go mąką (rozkłóconą w 100 ml wody) .
Smażymy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulki ścieramy na drobnych oczkach tarki- na papkę. Odciskamy wodę. Wbijamy jajo, dodajemy jogurt, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Skórka placków musi być złota i chrupiąca, a wnętrze pieprzne i pulchne.
Usmażone placki przekładamy na duże talerze. Polewamy je obficie gulaszem. Możemy dopieścić je jeszcze kleksem śmietany.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/11/placki-po-wegiersku.html