Wykonanie
Share the post "Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes"Pewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z
karkówką,
papryką i
pieczarkami, podane z kwaśną
śmietaną i
szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam
ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z
makaronem. Polecam!Scroll down for recipe in English
Placki ziemniaczane po węgiersku(4-5 porcji)Składniki na placki:1 1/5 kg dużych
ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki1
jajko2 czubate łyżki
mąki1
cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku2 -3 łyżki
oleju roślinnego do smażeniaSkładniki na gulasz:1 kg
karkówki, pokrojonej w grubą kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki2
czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę2 duże
cebule, pokrojone w kostkę1 ząbek
czosnku, posiekany3-4 łyżki
mąki1 litr
bulionu drobiowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego3-4 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżki
papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej)2-3 łyżki
oleju do smażenia
sól i
pieprz do smakukwaśna
śmietana do podaniaposiekany
szczypiorek do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki
oleju, włóż
pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich
woda. Przełóż na talerz i odstaw.Obtocz
karkówkę w
mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką
oleju, po czym przełóż do średniego garnka.Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia
cebulę i także przełóż do garnka.Dodaj do garnka
ziele angielskie,
czosnek,
bulion i duś pod przykryciem około 35 minut. Po tym czasie dodaj
pieczarki,
paprykę,
koncentrat pomidorowy i
paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw
solą i
pieprzem do smaku.
Ziemniaki,
cebulę i
czosnek umieść w blenderze i zmiksuj do ulubionej konsystencji. Dodaj
jajko,
mąkę, dopraw
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne odlej nadmiar
wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzej
olej i wlewaj po 3-4 łyżki masy ziemniaczanej. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Po czym przełóż placka na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty. Powtarzaj tą czynność, aż skończy się masa.Usmażony placek przełóż na talerz, na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem
śmietany, posyp
szczypiorkiem i podawaj.Smacznego!
English versionHungarian potato pancakes(4-5 servings)Ingredients fo the pancakes:1 1/5 kg large potatoes, peeled and cut into quarters1 egg2 heaped tablespoons
flour1 onion, peeled and cut into quarters2 cloves garlicsalt and pepper to taste2 -3 tablespoons vegetable oil for fryingIngredients for the stew:1 kg
pork neck, cut into thick cubes200 g mushrooms, sliced or quartered2 red peppers, diced2 large onions, diced1 clove garlic, finely chopped3-4 tablespoons
flour1 liter chicken stock1 tablespoon tomato paste3-4 g allspice berries2 tablespoons sweet
paprika powder (preferably smoked)2-3 tablespoons of oil for fryingsalt and pepper to tastesour cream to
servechopped chives to
servePreparation:Heat the pan over medium heat, add 2 tablespoons of oil, add the mushrooms and cook for a few minutes until until tender and lightly browned. Transfer to a
plate and set aside.Sprinkle
pork neck with
flour and cook in the same panwith 1 tbs of oil until browned of all sides. Transfer to a medium pot.In the same pan fry the onions until translucent and place in the pot with
pork.Add allspice, garlic and stock to he pot and simmer, covered, about 35 minutes. Next add the mushrooms, pepper, tomato paste and
paprika. Simmer next hour, stirring from
time to
time and season with salt and pepper to taste.Place potatoes, onions and garlic in a blender and blend to your favorite consistency. Add egg,
flour, season with salt and pepper and mix. Drain off any excess water, if necessaryHeat the oil in a large frying pan andadd 3-4 tablespoons of the potato batter.
Move the pan to spread it into even layer, smooth the surface and cook until the bottom is browned. Flip on the other
side and cook for 1-2 minutes. Repeat with next pancakes.Place the potato pancake on the
plate, add on the half some stew and cover the other half of pancake. add a tablespoon of sour cream, sprinkle with chives and
serve.Enjoy!
Share the post "Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes"