Kilka dni temu zrobiłam placki ziemniaczane z sosem. Takie trochę a’la węgierskie. Bez żadnego przepisu, z mojej głowy. Wyszło całkiem smacznieSkładniki na 2 placki:– 4 ziemniaki– mała cebula– jajko– odrobina mąki– sólZiemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajo i mąkę, aby zagęścić masę. Solimy odrobinę do smaku. Pieczemy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju.Składniki na sos:– 200g karkówki– kilka łyżek śmietany– średnia cebula– 2 ząbki czosnku– pół świeżej papryki– odrobina sosu sojowego– kilka łyżeczek czerwonej papryki– pieprz i sól do smaku– mąka do zagęszczenia sosuPodsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i karkówkę pokrojoną w kostkę na rozgrzanym oleju. Jak mięso się zrumieni dodajemy paprykę i czosnek, smażymy przez jakiś czas. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy. Po tym dodajemy papkę z mąki rozpuszczonej w małej ilości wody. Następnie przyprawiamy i przykrywamy sos. Gotujemy około 20 minut.