Wykonanie
Danie 2w1:)Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem.Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:)
Składniki:5 niedużych
ziemniaków1
jajko6-7 łyżek
mąki1
czerwona papryka2
cebuleok. 30 dag
mięsa (wedle upodobań, u mnie to był
schab)
sólpieprzsłodka papryka w proszku
kostka rosołowa - opcjonalnie
Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki
Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę1
cebulę obrać i drobno posiekaćRozgrzać
olej na patelni i wrzucić
mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną
cebulę i
paprykęWszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać
wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić. Można dodać
kostkę rosołową.Teraz przygotowujemy składniki na placek ziemniaczany
Ziemniaki obrać i umyć - przełożyć do malaksera
Cebulę również obrać i dodać do
ziemniakówDołożyć
jajko oraz
mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserzeRozgrzać
olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placekSmażyć z obu stron do zarumienieniaPrzełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulaszUWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny wyjść dwie sztuki, ale zależeć to będzie od wielkości patelni i wielkości
ziemniaków.
Smacznego :)