ßßß Cookit - przepis na Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

nazwa

Wykonanie

Danie 2w1:)
Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem.
Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:)
Składniki:
5 niedużych ziemniaków
1 jajko
6-7 łyżek mąki
1 czerwona papryka
2 cebule
ok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab)
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
kostka rosołowa - opcjonalnie
Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki
Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę
1 cebulę obrać i drobno posiekać
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę
Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić. Można dodać kostkę rosołową.
Teraz przygotowujemy składniki na placek ziemniaczany
Ziemniaki obrać i umyć - przełożyć do malaksera
Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków
Dołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserze
Rozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placek
Smażyć z obu stron do zarumienienia
Przełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulasz
UWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny wyjść dwie sztuki, ale zależeć to będzie od wielkości patelni i wielkości ziemniaków.
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/placek-po-zbojnicku.html