Wykonanie
W dzisiejszym
poście proponuję przepis na pyszne, proste i tradycyjne placki ziemniaczane. Doskonale smakują zarówno z
cukrem, jak i ze
śmietaną. Urozmaiceniem i wzbogaceniem smaku tego dania może być lekka
sałatka z
rukoli z Dressingiem
cytrynowym .Ilość porcji: 18 sztukSkładniki:10
ziemniaków,2
jaja,2 kopiate łyżki
mąki,duża
cebula,
pieprz i
sólPrzygotowanie:
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o tych samych oczkach co
ziemniaki. Następnie dodajemy
mąkę,
jaja,
pieprz i
sól. Całość dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej odlewamy sok. Na patelni rozgrzewamy
olej. Dużą łyżką nakładamy masę i kładziemy na rozgrzanym
oleju. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor przez 3-4 min. Gotowe placki ziemniaczane można podawać z
cukrem lub z gęstą
śmietaną w zależności od smaku.