Wykonanie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dan polaków, a zarazem jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów naszej rodzimej kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów. Moim zdaniem najlepiej smakują z całkiem dużą ilością
cebuli, bo ta świetnie uzupełnia smak
ziemniaka. Dzisiejszy przepis na placki zawdzięczam mojej babci, która jest niekwestionowaną mistrzynią w przygotowywaniu dań kuchni polskiej! A ja zapraszamy do wypróbowania mojej wariacji na ich temat podawanej z wyśmienitym
wędzonym łososiem norweskim.
Składniki potrzebne do placków ziemniaczanych-5-6 dużych
ziemniaków-1 duża
cebula-większa połowa szklanki
mąki-1
jajko-1,5 łyżeczki
pieprzu1,5 łyżeczki
soliSposób przygotowania:
1. Obieramy i myjemy
ziemniaki2. Miksujemy
cebulę w melakserze (lub kroimy na bardzo drobną kostkę)2. Następnie ścieramy
ziemniaki w melakserze na drobno, bądź też na tarce na najmniejszych oczkach3. Przekładamy wszystko do miski i dodajemy
jajko,
pieprz i
sól, oraz
mąkę.4. Wszystko mieszamy łyżką, aby otrzymać jednolitą konsystencję5. Na rozgrzanej patelni z
olejem smażymy nasze placki ziemniaczane do uzyskania złotego koloru z każdej strony.6. Na usmażone placki kładziemy polane
cytryną plasterki
wędzonego łososia. Możemy do smaku dodać odrobinę
serka orzechowego lub kanapkowego.
Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku!