Wykonanie
Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo wymyśliły ,że zamiast kilku można zrobić jednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie 😉
Składniki :0,5 kg
ziemniaków1
jajko3 łyżki
mąkisól do smakufarsz :0,5 kg mielonej
szynki wieprzowej2
cebule średniej wielkości1 łyżka ciemnego
sosu sojowego2 ząbki
czosnku1 łyżka gęstej
śmietany 30%1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
pieprzusól do smakufolia aluminiowa do pieczenia
Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) .
Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy
jajko , dodajemy
mąkę ,
sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę .
Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z
cebulką ,
czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa o małych oczkach .
Do masy dodajemy
śmietanę ,
sól ,
sos sojowy i
pieprz . Całość mieszamy . Ciasto rozkładamy równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka
razy dla usztywnienia . Przekładamy na formę do pieczenia , którą zalewamy
wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut , odpocząć klusce i możemy odwijać , kroić i podawać , doskonały z
sosem czosnkowo ,
ogórkowo -
jogurtowym 😉 Smacznego 😉