ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegojajko 6 sztukcukier według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniamajeranek 1 szczyptaśmietana 1 szklanekcebula 4 sztukczosnek 4 ząbkimąka żytnia 200 gramówziemniaki 300 gramówWykonanie:Przegotować 1,5 L wody i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z częścią wody w wyparzonym garnku kamiennym, dodać pozostałą wodę i pokrojony czosnek. Przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Obraną cebulę opłukać, pokroić zalać 2 szklankami wody, ugotować wywar, przecedzić , połączyć z 0,5 L przegotowanego zakwasu, zagotować odstawić, dodać śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Ziemniaki obrać i ugotować osobno podawać tuż przed podaniem razem z jajkiem. Pożądane jest wzbogacenie żurku dodatkiem posiekanego szczypiorku lub zielonych listków estragonu. Podawać na gorąco z jajkiem (jednym na porcję żurku)Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: