Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek 1 szczypta
śmietana 1 szklanek
cebula 4 sztuk
czosnek 4 ząbki
mąka żytnia 200 gramów
ziemniaki 300 gramówWykonanie:Przegotować 1,5 L
wody i lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z częścią
wody w wyparzonym garnku kamiennym, dodać pozostałą
wodę i pokrojony
czosnek. Przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Obraną
cebulę opłukać, pokroić zalać 2 szklankami
wody, ugotować
wywar, przecedzić , połączyć z 0,5 L przegotowanego zakwasu, zagotować odstawić, dodać
śmietanę i
majeranek. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem i ewentualnie
cukrem.
Ziemniaki obrać i ugotować osobno podawać tuż przed podaniem razem z
jajkiem. Pożądane jest wzbogacenie
żurku dodatkiem posiekanego
szczypiorku lub zielonych listków
estragonu. Podawać na gorąco z
jajkiem (jednym na porcję
żurku)Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: