Placki ziemniaczane (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

To nie żart, to naprawdę przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że placki ziemniaczane są bezglutenowe, bo są z ziemniaków przecież, ale niestety nie są bezglutenowe, ponieważ zwykle dodawana jest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
ok. 8-9 ziemniaków (nie polecam mytych i paczkowanych z supermarketów)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli, spora ilość pieprzu
olej do smażenia (każdy za wyjątkiem rzepakowego nadającego się jedynie do smarowania silników)
gęsta śmietana lub cukier
Wykonanie:
1. Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (tak jak widać na zdjęciu), wtedy powstają wiórki, nam takie placki smakują najlepiej. Nadmiar wody odlewamy.
2. Podobnie i cebulę trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy całe jajko, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, mieszamy i smażymy.
3. Smażymy na oleju na złoto, dzięki mące kukurydzianej placki nabierają ładnego koloru.
4. Podajemy ze śmietaną lub cukrem lub tak jak się lubi najbardziej. Na zimno też są dobre.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/08/placki-ziemniaczane-bezglutenowe.html