Wykonanie
Oto mój ukochany obiad z d zieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nim i nie przepada. Ale raz na jakiś c z as robię je dla siebie :)
Skła dniki:5-6 dużych dużych
ziemniaków1
jajko1
cebulkakilka łyżek
mąki (w zależności od rodzajów
ziemniaków)
sól,
pieprzsok z połowy
cytrynyDodatki:
śmietanacukierco kto lubi :)Sposób przygotowania:1. Robimy placki: obrane
ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy
jajko, posiekaną drobno
cebulę oraz
mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo
mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i
pieprzymy do smaku. Mieszamy.2. Smażymy placki i serwujemy z ulubi onymi dodatkami - u mnie ze
śmietaną i
cukrem!Smacznego!!!