Wykonanie
Tradycyjne placki ziemniaczane z kleksem
śmietany. To jest to, co tygryski lubią najbardziej;) Wariacje na ich temat jest niezliczona ilość, czasem jednak mam ochotę po prostu na takie właśnie placki.Składniki:
ziemniaki - 4 sztuki
cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
olej do smażenia - 2 łyżki
mąka - 2 łyżkiDekoracja:
Śmietana - 3/4 szklanki
cukier - 1 łyżeczkaWykonanie:Obrane i umyte
ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie
skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy
cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do
cebuli dodajemy odcedzone
ziemniaki z płynu i dodajemy
skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy
jajko, 2 łyżki
mąki - nie dodawajcie dużo,
skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Na patelni rozgrzewamy
olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
Śmietanę łączymy z
cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty). Gotowe placki polewamy
śmietaną z
cukrem:)