Wykonanie
14:20 Jedz Taniej 4 Comments
Placki ziemniaczane. Któż z nas ich nie lubi? Problem w tym, że nie każdy umie i wie jak je przygotować. Ostatnio koncentrowałem się na bardziej "trawiastych" plackach, o których poczytać możecie tutaj. Czegoś tam mi jednak brakowało i tym razem postanowiłem przyrządzić placki bardziej zorientowane na
mięso. Jest to przepis pochodzący z kuchni mojej babci, który praktykuje ona od wielu lat, bardzo skutecznie przyciągając mnie w stronę częstszych odwiedzin.Potrzebujemy:- 1.5 kg
ziemniaków-
kurczak - 1 duży filet z piersi- paczka
świeżego szpinaku (100g)- 6 ząbków
czosnku-
jajko- 1 duża
cebula- łyżka
mąki-
sól,
pieprz,
papryka-
śmietanaPrzygotowanie:Zaczynamy od obrania
ziemniaków i ich starcia. Następnie kroimy
filet z kurczaka na małe kawałki i podduszamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach do
kurczaka dorzucamy posiatkowaną
cebulę i posiekany
czosnek. Podsmażamy całość przez parę minut i dodajemy pokrojony
szpinak ( wcześniej porządnie go umyjcie, żeby jakieś robactwo z niego nie urozmaiciło naszej potrawy. Tego nie ma w przepisie ;p ). Przyprawiamy i czekamy parę minut, aż wszystko ładnie się skomponuje.Gdy uznamy już, że
kurczak z całą resztą są wystarczająco podsmażone, odstawiamy go na chwilę na balkon, żeby szybko wystygł. Następnie kroimy
mięso na jeszcze drobniejsze kawałeczki i wszystko wrzucamy do naszej miski ze startymi
ziemniakami. Tam też dorzucamy jedno
jajko i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy smażenie.Na nasze placki możemy położyć resztę farszu, który nam pozostał na patelni. To jeszcze bardziej wzmocni smak
kurczaka i
szpinaku.Proponuję podawać ze
śmietaną - 12%.Te placki uważam, że były znacznie lepsze niż te wrzucone przeze mnie wcześniej, ze
szpinakiem. Nie zostaje nic innego, jak przyznać babci rację :)Smacznego,R.