ßßß
Cookit - przepis na Placek po węgiersku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Placek po węgiersku
Składniki
Wieprzowina
Pieczarki
Cebula
Cukinia
Papryka czerwona
Mąka
Bulion
Koncentrat pomidorowy
Papryka
Pieprz
Sól
Czosnek
Ziemniak
Jajko
Olej
Wykonanie
Na obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie.
Gulasz po węgiersku:- 1 kg
mięsa wieprzowego
lub wołowego- 20 dag
pieczarek
- 2
cebula
- 1 mała
cukinia
-
papryka czerwona
i żółta- 3-4 łyżki
mąki
- 1 litr
bulionu
- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego
-
papryka
w proszku,
pieprz
,
sól
- ząbek
czosnku
Na początku przygotowujemy
bulion
. Na patelni smażymy
mięso
pokrojone w kostkę i obtoczone w
mące
i dodajemy to do
bulionu
. Na tej samej patelni smażymy
cebulkę
, a następnie
pieczarki
,
paprykę
i
cukinię
. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony
czosnek
,
przyprawy
i
koncentrat pomidorowy
.Placki ziemniaczane:- 1,5 kg
ziemniaków
startych na tarce- 1
jajko
- 2 czubate łyżki
mąki
- 1
cebula
- ząbek
czosnku
-
sól
,
pieprz
,-
olej
do smażeniaZ tych produktów smażymy placki ziemniaczane.Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem
śmietany
i
natką pietruszki
.
Źródło:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/placek-wegierski.html
Przepisy powiązane
Placki ziemniaczane z pieczarkami i papryką
Placki ziemniaczany z warzywami
Placki ziemniaczane z pieczarkami i papryką
Placki ziemniaczany z warzywami
Placki ziemniaczane z pieczarkami i papryką
Składniki powiązane (0)