ßßß Cookit - przepis na Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Na obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie.
Gulasz po węgiersku:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 20 dag pieczarek
- 2 cebula
- 1 mała cukinia
- papryka czerwona i żółta
- 3-4 łyżki mąki
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka w proszku, pieprz, sól
- ząbek czosnku
Na początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Placki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków startych na tarce
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.
Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki.
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/placek-wegierski.html