ßßß Cookit - przepis na Placek po CYGAŃSKU

Placek po CYGAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Keks z mnóstwem bakalii
Bułeczka Wielkanocna idealna ... »
Dziś zaszalałam i zrobiłam pyszny placek po cygańsku oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)
Gulasz:
1 kg schabu
200 g karkówki
300 g pieczarek
2 czerwone papryki
marchew 4 szt
pora 150 g
sól i pieprz biały do smaku
3-4 ziarnka ziela angielskiego
przecier pomidorowy 4 łyżki
3 listki laurowe
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
Remulada Duńska 200 g Folwark
Placki ziemniaczane:
1 i 1/2 kg dużych ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
Krok 1
Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa . Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy. Duszę teraz razem koło godziny. Minęła godzina,dodaje na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.Sos wyszedł wyśmienity,polecam zrobić.
Krok 3
Ziemniaki myjemy i mielimy ,odsączamy z wody. Cebule i czosnek drobno ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem smażymy mniejsze placuszki lub 3-4 większe. Podajemy z sosem cygańskim.
czwartek, 03 marca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/03/Placek-po-CYGANSKU.html