Wykonanie
Gulasz każdy zna i robi według różnych przepisów. Tę wersję robiła zawsze moja mama. Jest to wersja raczej tradycyjna, jednak wciąż wykorzystywana w naszej kuchni.
Składniki:- 0,5 kg
karkówki,- 30 dag
pieczarek,- 1
czerwona papryka,- 1 duża
cebula,-
sól i
pieprz do smaku,- 2
liście laurowe,- 4 ziarenka
ziela angielskiego.Sposób wykonania:
Mięso smażymy na rozgrzanym
oleju około 1,5 godziny. De facto czas pieczenia zależy od rodzaju
mięsa. Dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie. Na koniec solimy i
pieprzymy mięso. Co jakiś czas podlewamy je
wodą. W osobnym garnku rumienimy
cebulę i dodajemy pokrojone w większe kawałki
pieczarki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i dusimy jeszcze przez 15 minut. Gdy
mięso jest już miękkie, łączymy je z
pieczarkami. Możemy dolać więcej
wody i zaciągnąć
mąką wymieszaną w wodzie. Wtedy będziemy
mieć więcej sosu.Gulasz podajemy z
kaszą lub
ziemniakami.