ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy tradycyjny

Gulasz wołowy tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Gulasz każdy zna i robi według różnych przepisów. Tę wersję robiła zawsze moja mama. Jest to wersja raczej tradycyjna, jednak wciąż wykorzystywana w naszej kuchni.
Składniki:
- 0,5 kg karkówki,
- 30 dag pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
Sposób wykonania:
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju około 1,5 godziny. De facto czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec solimy i pieprzymy mięso. Co jakiś czas podlewamy je wodą. W osobnym garnku rumienimy cebulę i dodajemy pokrojone w większe kawałki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze przez 15 minut. Gdy mięso jest już miękkie, łączymy je z pieczarkami. Możemy dolać więcej wody i zaciągnąć mąką wymieszaną w wodzie. Wtedy będziemy mieć więcej sosu.
Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/gulasz-woowy-tradycyjny.html