ßßß Cookit - przepis na STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ

STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ

nazwa

Wykonanie

Schab w sosie.
Pyszna klasyka.
Kuchnia polska.
Smaczna kuchnia.
Składniki:
5 plastrów schabu
1 cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżeczki mąki
1 łyżka śmietany 18%
olej
Wykonanie:
Schab rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy ulubionymi przyprawami z obu stron i wstawiamy do lodówki na 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw przekładamy plastry schabu. Podlewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i dodajemy łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/02/steki-ze-schabu-w-sosie-z-marchewka-i.html