ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie pieczarkowym z odrobiną chili

Schab w sosie pieczarkowym z odrobiną chili

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na klasyczny obiad, urozmaicony pieczarkami i odrobiną chili. Wszelkie sosy zawsze najbardziej smakują mi z makaronem, ale dobrą kaszą też nie pogardzę. Gdyby nie mąka, którą zaprawiłam sos, danie z pewnością zaliczałoby się do grona dietetycznych. Danie polecam na upały - nie trzeba długo stać przy kuchni :)
Składniki:
- ok. 400 g schabu,
- 10 średniej wielkości pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 malutka marchew i pietruszka,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- 1-2 łyżki mąki do zaprawienia sosu.
Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy przyprawami z obu stron. Do średniego garnka wrzucamy obrane warzywa (kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały; wody nie powinno być zbyt dużo, mniej więcej połowę garnka). Zagotowujemy, dodajemy ziele i liścia laurowego. Na łyżce oleju podsmażamy mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu wrzucamy kolejne kawałki schabu do gotującego się wywaru. W połowie podsmażania na patelnię (do mięsa) wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę (w całości lub przekrojoną na połowę). Zabielone mięso wrzucamy do wywaru. Gdy pieczarki będą podsmażone, zawartość patelni wrzucamy do mięsa, a na patelnię wlewamy ok. pół szklanki wody, zagotowujemy, a następnie wlewamy do wywaru. Gotujemy do miękkości mięsa, na koniec wyjmujemy warzywa i zaprawiamy mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/05/schab-w-sosie-pieczarkowym-z-odrobina.html