Wykonanie
Dziś zapraszam Was na klasyczny obiad, urozmaicony
pieczarkami i odrobiną
chili. Wszelkie sosy zawsze najbardziej smakują mi z
makaronem, ale dobrą
kaszą też nie pogardzę. Gdyby nie
mąka, którą zaprawiłam sos, danie z pewnością zaliczałoby się do
grona dietetycznych. Danie polecam na upały - nie trzeba długo stać przy kuchni :)
Składniki:- ok. 400 g
schabu,- 10 średniej wielkości
pieczarek,- 1
cebula,- 1 malutka
marchew i
pietruszka,-
liść laurowy,
ziele angielskie,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
chili,- 1 łyżka
oleju do podsmażenia,- 1-2 łyżki
mąki do zaprawienia sosu.
Schab kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Posypujemy
przyprawami z obu stron. Do średniego garnka wrzucamy obrane warzywa (kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały;
wody nie powinno być zbyt dużo, mniej więcej połowę garnka). Zagotowujemy, dodajemy ziele i
liścia laurowego. Na łyżce
oleju podsmażamy
mięso do momentu zabielenia. Po lekkim zarumienieniu wrzucamy kolejne kawałki
schabu do gotującego się
wywaru. W połowie podsmażania na patelnię (do
mięsa) wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki oraz
cebulę (w całości lub przekrojoną na połowę). Zabielone
mięso wrzucamy do
wywaru. Gdy
pieczarki będą podsmażone, zawartość patelni wrzucamy do
mięsa, a na patelnię wlewamy ok. pół szklanki
wody, zagotowujemy, a następnie wlewamy do
wywaru. Gotujemy do miękkości
mięsa, na koniec wyjmujemy warzywa i zaprawiamy
mąką. Ewentualnie przyprawiamy sos do smaku. Podajemy z
makaronem,
ziemniakami lub
kaszą. Smacznego!