Wykonanie
Bardzo lubię gulasz z nerek ale przyznam się, że nie lubię ich przygotowywać. No cóż nie byłabym sobą gdybym chociaż od czasu do czasu ich nie gotowała. Tym razem postanowiłam, że podam je jako gorącą kolację dla moich gości. Dla tych co nie lubią
podrobów przygotuję coś innego np: krem z
pieczarek, lub bogracz. Pomysłów mam pełną głowę. A co to będzie jeszcze nie wiem.Tymczasem proponuje cynaderki według mojego przepisu.Składniki:1 kg. nerek wieprzowych1
cebula1
marchewka1
pietruszka1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżka
mąkiPrzyprawy :
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
papryka ostradodatkowo – 1/2 kg
pieczarekWykonanie:Należy zacząć należy od dokładnego usunięcia wszystkich kanalików w nerce. Robię to tak.
Każdą nerkę kroję najpierw na ćwiartki. Z każdej wycinam jasne “żyłki” Kiedy już pozbędę się wszystkich jasnych części w nerce wkładam je do garnka i zalewam
wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję kilka minut. Następnie odlewam całą
wodę, płuczę nerki i zalewam ponownie
wodą. Gotuję ponownie kilka minut i wylewam
wodę. (gotowanie i odlewanie
wody ma na celu pozbycie się niemiłego zapachu)Kroję w kostkę.Wrzucam na rozgrzany
olej razem z posiekaną
cebulą, pokrojoną w kostkę
marchewką i
pietruszką.Dodaję
koncentratu pomidorowego.Wszystko razem lekko podsmażam.Zalewam
wodą.Dodaję przypraw i
soli.Gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw.Do połowy szklanki wlewam zimną
wodę. Wsypuję łyżkę
mąki. Dokładnie mieszam i wlewam do cynaderek. Gotuję ok 3 minut.Doprawiam jeszcze do smaku i gotowe.
Uwaga: Dla moich gości przygotowałam cynaderki z
pieczarkami. Wybrałam jak najmniejsze. Oczyściłam je i wrzuciłam do ugotowanych przyprawionych cynaderków. Gotowałam je jeszcze ok 3 minut. Wyłączyłam dopływ ognia i zostawiłam pod przykryciem na kilka minut. Należy podać gorące (można z
pieczywem).Całkowity koszt na luty 2016 rok to:1 kg nerek 3 , 50 zł.1/2 kg.
pieczarek 2,75plus warzywa,
przyprawy to koszt ok. 9,00 zł.