ßßß Cookit - przepis na Schab duszony

Schab duszony

nazwa

Wykonanie

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.
Składniki do przygotowania mięsa:
-ok. 1 kg schabu bez kości
-olej
-pieprz
-sól
-słodka papryka
-3 ząbki czosnku
Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.
Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki
słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.
Mieszamy, uzyskując marynatę.
Nacieramy nią mięso.
Odstawiamy na kilka godzin.
Od czasu do czasu mięso obracamy.
Przygotowujemy również warzywa:
-3 marchewki
-2 cebule
-pół papryki
oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.
Marchewkę kroimy w słupki,
paprykę w paski
a cebulę w piórka.
Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymy
do zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.
Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.
Warzywa doprawiamy do smaku.
Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.
Schab jest gotowy.
Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.
Sos brokułowy:
-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego
-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito
-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany
-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smaku
Gotowy obiadek:
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/04/schab-duszony.html