Wykonanie
Ostatnio zrobiło się tu bardzo słodko. Ale żeby nie było, że jadamy tylko
słodycze... Tym razem mam coś dla wielbicieli "porządnego kawałka mięcha"- tradycyjne danie, obecne chyba w każdym domu. Klusek śląskich nie robiłam już bardzo dawno aż wreszcie wczoraj się doczekały. Rodzinie bardzo smakował. taki obiad, więc kluseczki pojawią się znowu niebawem w innej wersji.Składniki:4 duże plastry
karkówki2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
olejusólpieprzziele angielskie,
liść laurowysłodka i
ostra paprykałyżka
mąkiłyżka kwaśnej
śmietany na kluseczki:1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajkomąka ziemniaczanaCzosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z
olejem i
przyprawami, natrzeć
mięso i odstawić na dwie godziny. Następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz, każdy plaster obsmażyć szybko z obu stron. Dodać
cebule pokrojone w piórka, smażyć chwilę. Dodać
ziele angielskie i
liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu.
Mąkę wymieszać z odrobiną
wody i
śmietaną. Kiedy
mięso będzie miękkie zagęścić sos.Wystudzone
ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do
mięsa. Przełożyć je do miski i wyrównać, podzielić ręką na cztery części. Jedną część
ziemniaków wyjąć i w to miejsce nasypać
mąki ziemniaczanej tak aby stanowiła 1/4 objętości, wbić
jajko. Pozostałe
ziemniaki oczywiście dodać także. Wszystko razem wymieszać i rękami oprószonymi
mąką formować kluseczki z dziurką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2 minut od wypłynięcia. Kluseczki polać sosem. Podawać z karczkiem i surówką lub
buraczkami.