ßßß Cookit - przepis na Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

nazwa

Wykonanie

środa, 24 Marzec 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na placek po węgiersku. Przeglądając strony kulinarne widzę, że każdy ma swój indywidualny przepis. Ja przyrządzam gulasz z wołowiny z papryką i dodatkiem sera, nie używam koncentratu pomidorowego.
Jak dla mnie wersja idealna
Polecam.
Składniki na gulasz:
0,5kg wołowiny
1 czerwona papryka
1 duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
śmietana 18%
pół łyżeczki ostrej papryki
1 czerwona papryka
Placki:
1kg ziemniaków
1 jajko
kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
łyżeczka soli
Dodatkowo:
kawałek żółtego sera
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.
Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wolowina/placek-po-wegiersku