Wykonanie
środa, 24 Marzec 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na placek po węgiersku. Przeglądając strony kulinarne widzę, że każdy ma swój indywidualny przepis. Ja przyrządzam gulasz z
wołowiny z
papryką i dodatkiem
sera, nie używam
koncentratu pomidorowego.Jak dla mnie wersja idealnaPolecam.
Składniki na gulasz:0,5kg
wołowiny1
czerwona papryka1 duża
cebulasól,
pieprz2 łyżki
olejuliść laurowy,
ziele angielskie2 łyżki
mąkiśmietana 18%pół łyżeczki
ostrej papryki1
czerwona paprykaPlacki:1kg
ziemniaków1
jajkokilka łyżek
mąki ziemniaczanej (3-4)łyżeczka
soliDodatkowo:kawałek
żółtego seraWołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy
olej i obsmażamy
mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki
wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki
cebulę, 2
listki laurowe, kilka sztuk
ziela angielskiego, oprószamy
solą i
pieprzem i dusimy, aż
mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy
wodę.Z
papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do
mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos
mąką. Na koniec wyrzucamy
liście laurowe, dodajemy
ostrą paprykę i kilka łyżek
śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy
ziemniaki i
cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy
mąkę,
jajko i
sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym
żółtym serem.Smacznego