Wykonanie
Pyszne, delikatne przez
kurczaka, chrupiące dzięki kalafiorowi. Ja zjadłam je same w sobie, ale można je podać np. z sosem z
jogurtu naturalnego, odrobiny
majonezu i
szczypiorku, albo z sosem
miodowo-
musztardowym.
Składniki (na całą masę kotlecików około 12):1 mały
kalafior1 spory
por400 g
piersi z kurczaka2
jajkaokoło 5 łyżek
mąki1 kubeczek
jogurtu naturalnegookoło 3 łyżek
suszonej żurawiny1/2 łyżki
masła1/2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
suszone oreganoolej do smażeniaPrzygotowanie:
Pora dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażmy na wolnym ogniu na
maśle z dodatkiem
oliwy z oliwek aż
por się zeszkli i nawet lekko przyrumieni (dodajemy odrobinkę
soli podczas smażenia).
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy w drobną kostkę (na malutkie różyczki), używamy tylko różyczek
kalafiora, bez trzpieni, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę
kurczaka, pokrojoną drobno,
suszoną żurawinę oraz przysmażone
pory. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy
papryką,
oregano (po około łyżeczce),
solą oraz
pieprzem. Dodajemy
jajka,
jogurt naturalny oraz
mąkę i znowu bardzo dokładnie mieszamy (masa powinna być dość gęsta i powinna się trzymać razem, jeśli jest za rzadka należy dodać jeszcze trochę
mąki). Rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju. Łyżką, albo ręcznie formujemy płaskie placuszki i smażymy na dość wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, chwilę osączamy i zjadamy