Wykonanie
Nie wiem, czy
mieliście kiedyś okazję jeść tak przygotowanego
kurczaka, ale jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania, bo jest super smaczny. Gdy dawno temu miałam okazję go jeść po raz pierwszy, wzbudził mój zachwyt ;) Chyba że ktoś nie lubi smaku
czosnku, bo ten ma tutaj dużą wagę. W każdym razie dla mnie to miękkie, delikatne
mięso w bardzo aromatycznym sosie to jedna z najbardziej ulubionych wersji przygotowania filetów.
Składniki :2
filety z kurczaka1 łyżka
mąki6 ząbków
czosnku2 łyżki mielonej
słodkiej papryki2 łyżki
oleju1/2 kostki
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Oczyszczone filety kroję w spore kawałki, lekko je
solę, po czym oprószam
mąką. Na patelni rozgrzewam
olej i partiami smażę
kurczaka tak, by się lekko zarumienił. Gdy wszystkie kawałki są usmażone dokładam na patelnię
masło, zmniejszam mocno ogień, dodaję
paprykę i pokrojony w plasterki
czosnek - i pod pokrywką duszę ok. 15 minut. Podaję z
ryżem lub z młodymi ziemniaczkami z
wody.