Wykonanie
Składniki na 2 osoby:2
filety z kurczaka1
jajko1 duży
jogurt naturalny, najlepiej bardzo gesty, bałkański lub grecki
olej2 łyżeczki
słodkiej papryli w proszku
pieprzsólcurryWykonanie:Krok pierwszy. Do miseczki przelewamy pół kubeczka
jogurtu, dodajemy
paprykę,
curry,
pieprz i
sól. Wbijamy
jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski z
jogurtem. Dokładnie mieszamy,
kurczak musi się dokładnie "utytłać" w
jogurcie. Odstawiamy do lodówki na min. pół godziny.Krok drugi. Na talerzyk wsypujemy
mąkę. Wlewamy do rondelka
olej, na oko, tak pół wysokości średniego kawałka
mięsa. Wyciągamy po kolei kawałki
kurczaka, uważając aby jak najmniej mieszanki jogurtowej spłynęło zeń, dokładnie obtaczamy w
mące i kładziemy na rozgrzany
olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru panierki z obu stron.Z reszty
jogurtu robimy
sos czosnkowy, lub inny ulubiony.Doskonały dodatek do wrapów lub jako danie główne.Smacznego!