ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią/Pasta with spinach and blue cheese"
Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i sosem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:). Tym razem prezentuję wersję tej potrawy autorstwa Mary Berry z jej świetnej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!
Scroll down for English
(6 porcji)
Składniki:
500 g ulubionego makaronu
sól i pieprz
45 g masła (najlepiej klarowanego)
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
250 g brązowych pieczarek (lub zwykłych), pokrojonych w plasterki
300 ml śmietanki kremówki ( 30 lub 36%)
1 jajko, lekko rozbełtane widelcem (opcjonalnie)
90 g szpinaku, grubo posiekanego
90 g sera z niebieską pleśnią, startego na grubych oczkach
sok z 1/2 cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
W międzyczasie, w dużej patelni rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć czosnek i smaż, mieszając, przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 2 minuty. Wmieszaj śmietankę i gotuj całość przez 2-3 minuty, aż będzie miała konsystencję sosu.
Odcedź makaron, przełóż do sosu grzybowego, wmieszaj jajko (jeżeli używasz), całość dokładnie ponownie wymieszaj i dobrze podgrzej. Następnie dodaj szpinak, ser, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Pasta with spinach and blue cheese
(6 servings)
Ingredients:
500 g pasta of Your choice
salt and black pepper
45 g butter
2 large garlic cloves, crushed
250 g chestnut mushroom (or button mushrooms), sliced
300 ml double cream
1 egg lightly, beaten (optional)
90 g spinach leaves, coarsely shreded
90 g blue cheese (eg, Stilton cheese), coarsely grated
juice of 1/2 lemon
pinch of nutmeg
Preparation:
Cook the pasta in boilng salted water according to the package directions until just tender.
Meanwhile, melt the butter in a large pan, add the garlic, and cook, stirring for 1 minute. Add the mushrooms and cook stirring occasionally, for 2 minutes. Stir in the cream and boil for 2-3 minutes until mixture reaches a coating consistency.
Drain the pasta, add to the mushroom and cream mixture with the egg (if using), stir well, and heat through. Add the spinach, cheese, lemon juice, nutmeg, and pepper to taste, and stir weel to coat the pasta. Serve at once.
Enjoy!
Share the post "Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią/Pasta with spinach and blue cheese"
Źródło:http://karmelowy.pl/makaron-ze-szpinakiem-i-serem-z-niebieska-plesniapasta-with-spinach-and-blue-cheese