Wykonanie
Dopóki nie zaczęłam się odżywiać wg MM nie przepadałam ani za
makaronem, ani tym bardziej za
szpinakiem.
Makaron istniał dla mnie jedynie w wersji spaghetti i to nie za często,
szpinak praktycznie w ogóle.Teraz się zmieniło:)
Makaron jadam na co dzień,
szpinak bardzo często, bo i smaczny i szybki w przygotowaniu i zawsze mam zapas w zamrażarce.
Makaron pełnoziarnisty smakuje mi zdecydowanie bardziej niż ten z białej
mąki.Przepis na 2-3 porcje:* 200 g
makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli* 5 kulek
szpinaku Bonduelle* szczypta
gałki muszkatołowej* 100 g śmietany18%* ząbek
czosnku*
sól,
pieprzMakaron wrzucam na wrzątek, gotuję al dente. W czasie gdy
makaron się gotuje wkładam zamrożone kulki
szpinaku na patelnię na baaardzo delikatny ogień.Mieszam aż się rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g
śmietany, mieszam, dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek.
Makaron odcedzam, dodaję
szpinak, zajadam:)Aby danie było zgodne z I fazą MM
śmietanę należy zastąpić
mlekiem bądź chudym
białym serkiem.
Komentarze