ßßß Cookit - przepis na Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem

Naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek czosnku do szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.
Składniki:
Ciasto:
2 jaja
30 g roztopionego masła
100 g mąki
200 ml mleka
sól
pieprz
Nadzienie:
250 g szpinaku
2 łyżki roztopionego masła
300 g pieczarek
50 g startego sera żółtego
2 małe ząbki czosnku
Sos:
200 ml śmietanki 30%
50 g startego sera żółtego
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.
Farsz:
W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Sos:
Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/11/nalesniki-zapiekane-z-pieczarkami-i.html