Wykonanie
Brakowało mi przepisu na pulpecikowe spaghetti. W niedzielę widziałam w tv reklamę z Pascalem i Okrasą i od razu wiedziałam, że ten przepis wypróbuję!
Składniki:
mięso mielone z
łopatki: 500 gświeża
bazylia, posiekana: 2 łyżki
suszone pomidory, pokrojone w drobną kosteczkę: 110 g
musztarda Dijon: 1 płaska łyżeczka
jajo: 1 szt.
oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80 ml
biały pieprz: do smaku
sól: do smakuświeże
pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4 szt.
cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1 szt.
czosnek, bardzo drobno posiekany: 3 ząbkiświeża
bazylia, drobno pokrojona: 20 g
makaron spaghetti: 300 g
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60 g
masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70 gPulpety:
Mięso mielone i pokrojone
suszone pomidory wrzucamy do miski.
Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej
bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę
musztardy Dijon, następnie doprawiamy
białym pieprzem i
solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1
jajo i wyrabiamy
mięso na gładką, jednolitą masę.Smarujemy ręce
oliwą. Z
mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną
cebulę i
czosnek, smażymy całość, aż
czosnek i
cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej
pomidory, całość doprawiamy odrobiną
soli i odrobiną
białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę
wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy
wodę na spaghetti.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę
oliwy do
wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę
wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną
bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.Odcedzamy
makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek. Do
makaronu dodajemy około 40 g
sera Grana Padano, mieszamy. Porcje
makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję
makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami
bazylii. Danie posypujemy pozostałym
serem Grana Padano.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl