Wykonanie
Składniki:
mięso drobiowe mielone 300g
suszone pomidory, pokrojone drobno 100 g
musztarda Dijon 1 łyżeczka1
jajooliwa z oliwek 100 ml
biały pieprz: do smaku
sól: do smakuświeże
pomidory 4 szt.
cebula, 1 szt.
czosnek 3 ząbki,świeża
bazylia, drobno pokrojona 20g
makaron spaghetti 300g
ser żółty twardy 50g
masło 70gWykonanieDo miski wkładamy
mięso mielone,
suszone pomidory,świeżą posiekaną
bazylię, łyżkę
musztardy,
jajko wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Na patelni rozgrzewamy
olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek drobno posiekać..Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, pokrojoną
cebulę i
czosnek, smażymy całość, aż
czosnek i
cebula się zeszklą.
pomidory, całość doprawiamy
solą i
pieprzem . Mieszamy. Dodajemy odrobinę
wody. Chwilę gotowujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę
oliwy do
wody. Zagęszczamy sos. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy posiekaną
bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.Odcedzamy
makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną
oliwy z oliwek. Do
makaronu dodajemy około 40 g
startego sera, mieszamy. Porcje
makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję
makaronunakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami
bazylii. Danie posypujemy pozostałym
serem.