ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki Okrasy

Pulpeciki Okrasy

nazwa

Wykonanie

« My Spring
Jesienna, rozgrzewająca zupa z mySpring® »
Witajcie! Lidl zaskakuje swoimi kreacjami. Wykorzystanie Pascala i Okrasy do swojej kampanii reklamowej to był strzał w dziesiątkę. Pomysł na konkurs „Walka na gotowanie”, genialny. Pokusiłam się i zrobiłam Okrasowe pulpety. Przyrządzone idealnie z przepisem – chyba pierwszy raz
Składniki:
mięso mielone z łopatki: 500g
– świeża bazylia, posiekana: 2łyżki
suszone pomidory, pokrojone
– w drobną kosteczkę: 110g
musztarda Dijon: 1płaska łyżeczka
jajo: 1szt.
oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80ml
biały pieprz: do smaku
sól: do smaku
– świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4szt.
cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1szt.
czosnek, bardzo drobno posiekany: 3ząbki
– świeża bazylia, drobno pokrojona: 20g
makaron spaghetti: 300g
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60g
masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70g
Pulpety: Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą.Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem Grana Padano.
No i oczywiście – proszę o głosy!
https://apps.facebook.com/walka-na-gotowanie/?pp=46cfd743a55dd9fe4753714faf38f9f8162a4418
Jeżeli macie polubioną stronę Lidla od razu przekieruje Was na moje zgłoszenie. Jeżeli nie, szukajcie po zdjęciu
Dziękuję Kochani! :*
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2012/10/pulpeciki-okrasy