Wreszcie po dłuższej przerwie powrót do blogowania (i gotowania w sumie również). Na pierwszy rzut przepis na chyba jedno z najbardziej popularnych makaronowych dań czyli spaghetti z pomidorami. Dorwałem ostatnio w sklepie taki długaśny, półmetrowy makaron z pszenicy durum i trzeba było go jak najszybciej przetestować. Sos jest być może nieco inny niż zwykle w tym przypadku, bo zawiera pomidory z dwóch "źródeł" - świeże i koncentrat pomidorowy (taki zwykły, czysty bez dodatków).Składniki:- 3 duże dojrzałe pomidory- 1 duża cebula- 100ml koncentratu pomidorowego- główka czosnku- bazylia (czasem dajęmajeranek)- sól, biały pieprz- oliwaNa rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w plastry czosnek i czekamy aż się zeszkli. Później dorzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy aż sos zgęstnieje. Niektórzy wolą wymieszać makaron z sosem w garnku (tak jak ja), a inni wylewają sos na makaron. Ja wile pomieszać, odstawić na parę minut. Wydaje mi się, że wtedy makaron lepiej przechodzi smakiem.