Wykonanie
Ten przepis znalazłam w książce Dania z patelni. Sprawdzone przepisy. Niedawno dostałam całą
serię tych książeczek od teściowej. Jest tam wiele ciekawych i prostych do przygotowania przepisów, które
będę Wam systematycznie prezentować na blogu.Placuszki
pomidorowe to strzał w dziesiątkę! Słodkawe i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi świeżej
bazylii. Gorąco Wam je polecam.
Składniki na 12 placuszków (2 osoby):3 średnie
pomidory1 mała
cebula1 ząbek
czosnku25 dag
mąki pszennej wrocławskiej1
jajka2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
oliwy2 łyżki posiekanej
bazyliisól,
pieprzoliwa do smażenia
śmietana 12%1.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i solimy. Zostawić na sicie, aby odciekł sok.2.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać. Posiekać też
bazylię.3. Odsączone
pomidory przełożyć do dużej miski, dodać do nich
cebulę,
czosnek i
bazylię. Wymieszać z
mąką,
jajkiem, koncentratem i
oliwą. Dodać
solą i
pieprzem.4. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną na patelni
oliwę, formować placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze
śmietaną i listkami
bazylii.