Wykonanie
Składniki :1/2 kg
mielonego mięsa wieprzowegookoło 20 dużych listków
bazylii4 łyżki
przyprawy pomidory suszone z
oregano1 łyżka
czosnku granulowanego
sól,
pieprz3 ząbki
czosnku1
cebula1
papryczka chili1 puszka
pomidorów krojonych150 ml domowej roboty
przecieru pomidorowego( gęstego soku)1 mała
marchewka starte na tarce o grubych oczkach
parmezan lub
ser grana padanomakaronoliwaPrzygotowanie :
Bazylię drobno siekam dodaję do
mięsa mielonego, doprawiam
pomidorami suszonymi,
czosnkiem granulowanym,
solą,
pieprzem i bardzo dokładnie wyrabiam
mięso.Formuje pulpeciki i chowam je do lodówki na około 10 minut.
Cebulę,
czosnek i
chili drobno siekam.Podsmażam na
oliwie.Dodaje puszkę
pomidorów,
przecier pomidorowy oraz
marchewkę, mieszam i chwilę gotuje około 3 minut.Wkładam pulpety do sosu i gotuję około 20-30 minut, aż sos odparuje a pulpety będą ugotowane.Gotuje
makaron, polewam sosem wraz z pulpetami i posypuje
startym serem.