Wykonanie
Takiego długiego spaghetti nie
jadłam:) Ciekawe jak
będę go gotować:P chyba na raty:)Tym razem z pulpecikami w
sosie pomidorowymSKŁADNIKI:500g
mięsa mielonego400 g
makaronu spaghettiświeża
bazylia1 łyżka
musztar dy1
jajkooliwa z oliwek3-4 szt
pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę1
cebula3 ząbki
czosnkutarty
parmezan- obowiązkowo
Bazylię posiekać i dodać do
mięsa. Następnie dodać łyżeczkę
musztardy, doprawić
pieprzem i
solą. Wbić
jajko i wyrabiać
mięso na gładką, jednolitą masę.Wysmarować ręce
oliwą. Z
mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz.
Cebule i
czosnek drobno pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodać wcześniej pokrojoną
cebulę i
czosnek, smażymy całość, aż
czosnek i
cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej
pomidory, całość doprawić
solą i odrobiną
pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy.
Makaron got
ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,Do
sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut.Porcje
makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję
makaronu na łożyć około kilka pulpetów, polać sosikiem, przystroić listkami
bazylii. Całość posypujemy
serem.
Ah, jak my lubimy
makaron...