Wykonanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos.Do podsmażonej na
oliwie cebuli z
czosnkiem dodajemy
mięso mielone.
Jak
mięso się już usmaży dokładamy
pomidory. Ja dodałem 2 słoiczki własnego przecieru z których jeden zrobił się bardziej na koncentrat dlatego widać wyraźną różnicę w kolorze.
Całość smażymy około 10 minut. Jeżeli dodalibyśmy
surowe pomidory lub z puszki smażylibyśmy około 30-40 minut aby odparować sos do mniej więcej takiej konsystencji jak na poniższym obrazku.Dodajemy
zioła:
bazylia,
oregano,
chili,
papryka czerwona i dosalamy do smaku. Jeżeli
pomidory są mało słodkie czasem dokładam pół łyżeczki
cukru.W tym momencie jest też czas żeby dodać startą
marchew. Osobiście nie przepadam za takim sosem bolognese więc jej nie dodałem.
Przygotowuję
makaron. Dobrym sposobem na otworzenie paczki z
makaronem jest mocno chwycić zamkniętą paczkę w dłoń i uderzyć długim końcem o podłogę. Paczka powinna się sama, równo otworzyć jak na poniższym obrazku:
Gotowe danie posypujemy
serem, najlepiej
parmezanem. Danie z poniższego obrazka posypałem
mozarellą na specjalne zamówienie 🙂Możemy też dodać liście świeżej
bazylii której dzisiaj u mnie zabrakło 🙁
SMACZNEGO !!!