Wykonanie
Cannelloni z
mięsem mielonym, pod
sosem pomidorowym,
parmezanem i
mozzarellą :) Dla mnie wyśmienity obiad .
Składniki :opakowanie
makaronu cannelloni2 puszki
pomidorów krojonych0,5 kg
mielonego mięsa ( u mnie z
indyka)
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek1
cebula6 dużych
pieczarek1 kulka
mozzarelli ( nie w zalewie)
parmezan lub
ser grana padano w kawałku
bazyliaoreganoczosnek granulowany
chilioliwaPrzygotowanie:
Mięso smażę na
oliwie, starając się robić największe "grudki", dodaję
czosnek,
chili,
bazylię,
oregano.
Cebulę kroję w drobną kostkę,
pieczarki kroję w dużą kostkę i dorzucam do smażonego
mięsa.Gdy
mięso jest podsmażone, dodaję puszkę
pomidorów, mieszam i czekam aż 90%
wody odparuje.Po przygotowaniu odstawiam farsz do przestygnięcia.Piekarnik wstawiam na 180 stopni,
ser grana padano lub
parmezan ścieram na tarce o dużych oczkach, pół kulki
mozzarelli również ścieram , pozostałą część kroję w plastry.Puszkę
pomidorów miksuję z koncentratem oraz
bazylią i
oregano.Naczynie żaroodporne smaruje
oliwą i zaczynam nadziewać rurki i układać je w naczyniu. ( Przy opracowaniu dobrej techniki, praca idzie szybko i bez problemowo).Rurki układam w naczyniu. Zalewam gęstym
sosem pomidorowym ( u mnie dwie warstwy
makaronu i myślę że należałoby następnym razem polać sosem 1 warstwę przed nałożeniem drugiej), posypuję
parmezanem i pod przykryciem wstawiam na 40-50 minut do piekarnika.Po danym czasie, posypuje
mozzarellą i układam plastry i wstawiam bez przykrycia do czasu aż
ser ładnie się rozpuści.I gotowe :)Smacznego