ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 3 porcje):
3 małe lub średnie cukinie
300 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
duża cebula
5 pieczarek
2 ząbki czosnku
2 pomidory
oregano, bazylia
trzy łyżki koncentratu
kulka mozzarelli light, około 120 g.
sól i chili do smaku
trzy łyżki oliwy
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ drobno pokroić. Pieczarki umyć lub wytrzeć z zabrudzeń, pokroić w plastry. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodać pieczarki. Po kilku minutach dodać mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso zmieni swój różowy kolor. Dodać pomidory, miąższ z cukinii, koncentrat i przyprawy. Dusić wszystko około 10 minut, aby smaki się przegryzły i sok z pomidorów odparował.
Następnie układamy cukinie na blaszce do pieczenia, faszerujemy je pomidorowo-mięsnym sosem, na wierzch układamy plasterki mozzarelli. Tak przygotowaną cukinię pieczemy w 170 st, 30-40 minut, do momentu kiedy cukinia będzie miękka, wszystko zależy od właściwości piecyka.
Smacznego!
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/07/faszerowana-cukinia.html