Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):3 małe lub średnie
cukinie300 g
mięsa mielonego z
kurczaka lub
indykaduża
cebula5
pieczarek2 ząbki
czosnku2
pomidoryoregano,
bazyliatrzy łyżki koncentratukulka
mozzarelli light, około 120 g.
sól i
chili do smakutrzy łyżki
oliwyCebulę obrać, pokroić w kostkę.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką miąższ. Miąższ drobno pokroić.
Pieczarki umyć lub wytrzeć z zabrudzeń, pokroić w plastry. Ząbek
czosnku obrać i zmiażdżyć.
Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w plasterki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej
cebulę ze zmiażdżonym
czosnkiem. Następnie dodać
pieczarki. Po kilku minutach dodać
mięso mielone. Smażyć do momentu aż
mięso zmieni swój różowy kolor. Dodać
pomidory, miąższ z
cukinii, koncentrat i
przyprawy. Dusić wszystko około 10 minut, aby smaki się przegryzły i sok z
pomidorów odparował.Następnie układamy
cukinie na blaszce do pieczenia, faszerujemy je
pomidorowo-mięsnym sosem, na wierzch układamy plasterki
mozzarelli. Tak przygotowaną
cukinię pieczemy w 170 st, 30-40 minut, do momentu kiedy
cukinia będzie miękka, wszystko zależy od właściwości piecyka.Smacznego!