Wykonanie
W
sumie nie jestem pewna czy w Polsce można kupić taką surową, miękką
kiełbasę, jeśli nie, wystarczy zastąpić ją
mięsem mielonym z ulubionymi
przyprawami.Składniki :* 150 g
makaronu fusilli,* 200 g miękkiej pikantnej
kiełbasy (np. z chorizo ),* 1 łyżka
oliwy,* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 150 g
pomidorków koktajlowych,* 60 g pesto
pomidorowego,* garść liści
bazylii,* kulka
mozzarelli ( około 120 g ),* 15 g tartego
parmezanu,Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Odcedź zostawiając 40 ml
wody.W
między czasie z
kiełbasy zdejmij skórę, z
mięsa uformuj małe pulpeciki.Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy i często obracając obsmaż pulpeciki na rumiano.Zdejmij pulpety z patelni a dodaj posiekaną
cebulę i
czosnek, smaż do czasu aż
cebula będzie miękka.Na patelnię dodaj
pomidorki i smaż przez chwilę aby się zagrzały.Z ugotowanym wcześniej
makaronem zmieszaj dokładnie pulpety, warzywa z patelni, pesto
pomidorowe i
wodę, która została z gotowania
makaronu.Przełóż do naczynia żaroodpornego ( lub do dwóch po 500 ml pojemności ), na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry
mozzarellę i posyp startym
parmezanem.Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
I przed pieczeniem...