Wykonanie
Chciałabym Was zachęcić do przyrządzania
ryby w kuchence mikrofalowej. Jest bardzo smaczna, delikatna i nie rozpada się, jak na patelni ( nie zawsza pomaga skropienie
sokiem z cytryny). Zwykłą
rybę gotowaną ( np. do galarety) robimy tak,że wkładamy ją do gorącego
wywaru z warzyw ( który też możemy przygotować w kuchence, jest szybciej) na moc 600 lub 700 W na kilka minut ( ile – w zależności od wielkości
ryby). A
ryba duszona w niewielkiej ilości
oliwy, z warzywami, z dodatkiem
bulionu,
wina lub
śmietany – to dopiero delicje! Podaję przepis, który znalazłam w Internecie na
łososia, ale robie też tak np.
mintaja czy
pangę. Dodałam jeszcze
seler naciowy ,
tymianek i zmodyfikowałam przepis na kuchenkę.3-4
filety z rybycebulaogórek2-3
pomidoryłodyga
selera naciowegokoperekoliwapół szklanki nieukwaszonej
śmietanypół szklanki
białego winasól,
pieprz,
tymianek lub
estragonFilety kroimy na kawałki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Po chwili solimy, posypujemy
przyprawami i wkładamy do odpowiedniego naczynia, dodając nieco
oliwy i pokrojoną w półplasterki
cebulę. Wkładamy do kuchenki na ok.6 min na 700 W, W tym czasie kroimy
ogórek w półplasterki i, siekamy
koperek i
seler naciowy. Dodajemy to do
ryby ( możemy przewrócic jej kawałki na drugą strone) razem z
białym winem, zmniejszamy moc do 600 W i wstawiamy na dalsze 6 min. W tym czasie kroimy
pomidory w ósemki. Dodajemy je razem ze
śmietaną i wstawiamy na 5-6 min na tę samą moc. Pozwalamy rybie „odpocząć” kilka minut w wyłączonej kuchence. I gotowe! Smacznego!
Podałam tę
rybę z polentą, świetnie do niej pasowała. Przepis był 31 stycznia.