Wykonanie
Zaległości mam 1001 i jeszcze troszkę... I kompletnie nie wiedziałam za co sie zabrać. Czy za paluszki z
cukinii, czy już przejść do tematu
jabłek (ich "klęski urodzaju" właśnie doświadczamy). Ale Zosieńka napisała, że czeka na zupę, więc wstawiam zupę ;)
Przepis jest inspirowany tym : zupa-krem i jest moją totalnie wolną jego interpretacją, na rzecz tego co mam w kuchni. ;-)Składniki:
1 duża
cukinia(1/2 litra)Rosół lub
wywar z warzyw (ja miałam to drugie)
pomidory (2 małe)
cebula lub
porkoperek (garść niewielka)2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
tymianekśmietana (do podania, nie koniecznie, ale moim zdaniem dobrze robi).Wykonanie I (podstawowe)Na patelni podgrzewamy pokrojoną w plasterki
cebulę lub
por (zależnie od tego co tam mamy). Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną
cukinię (Trzeba ją wcześniej obrać, wydrążyć z niej pestki i pokroić na kawałki). Podsmażamy do miękkości
cukinii. I dodajemy resztą -
pomidory obrane ze skórki,
koperek,
sól,
pieprz i
tymianek.Tak przygotowane warzywa zalewamy
wywarem warzywnym (lub rosołem, co tam kto ma). I chwilkę gotujemy. Ponoć wystarczy 5-7 min, ale ja gotowałam ponad 10 i było też dobrze ;)Następnie całą zupę miksujemy blenderem i podajemy ze
śmietaną.Smacznego:)Wykonanie II (dla dzieci, bez patelni)Jest to wersja bardziej zdrowa - no bo nic nie smażymy na
oleju (fuj fuj). Tylko gotujemy. Dodatkowo brudzi się mniej naczyń ;) No i też pomocna, gdy nie mamy
wywaru z warzyw gotowego, bo można gotować
cukinię w tym samym czasie i w tym samym garnku, co
wywar.Ale zakładając, żę
wywar jest:Do garnka z
wywarem dodajemy pokrojoną drobno
cukinię i
por lub
cebulę i gotujemy do miękkości, dodajemy obrane
pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy
koperek i
tymianek i wszystko razem miksujemy.A... i nie zapominamy po drodze o
oliwie (jakiś tłuszcz zupa
mieć musi, mało bo mało, ale musi... ;) ).ps.Jeśli chodzi o
wywar z warzyw, to ja robię go tak jak Podstawową zupę jarzynową, z tą modyfikacją, że nie kroją warzyw na kawałki i nie dodaję
ziemniaków.