Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety śledziowe 12 sztuk
bakłażany 2 sztuk
pomidor 1 sztuk
papryka czerwona maryn.(mały słoik)1 sztuk
czosnek 1 ząbki
cebula 1 sztuk
seler naciowy 2 łodyga
tymianek 2 gałązki
koperek według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
bakłażany pokroić wzdłuż w paseczki, oprószyć
solą i pozostawić na godzinę. Sparzony, obrany
pomidor pokroić w kostkę. Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek posiekać. Oczyszczony
seler pokroić w kostkę. Osączona
paprykę też pokroić w kostkę.Na 2 łyżkach
oliwy podsmażyć
cebulę,
czosnek,
pomidora,
paprykę,
seler i listki
tymianku.Osuszone
bakłażany podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach
oliwy.Reszta
oliwy posmarować naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim warstwę
filetów śledziowych, posypać
koperkiem, przykryć plastrami
bakłażana, polać sosem warzywnym, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Powtarzać czynności, aż do wyczerpania składników. Całość przykryć folią aluminiową i przycisną obciążoną deską. Wstawić na noc do lodówki. Udekorować gałązkami
koperku. Podawać krojąc w dość grube plastry.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: