ßßß Cookit - przepis na Terrina z warzyw i śledzi

Terrina z warzyw i śledzi

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety śledziowe 12 sztuk
bakłażany 2 sztuk
pomidor 1 sztuk
papryka czerwona maryn.(mały słoik)1 sztuk
czosnek 1 ząbki
cebula 1 sztuk
seler naciowy 2 łodyga
tymianek 2 gałązki
koperek według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte bakłażany pokroić wzdłuż w paseczki, oprószyć solą i pozostawić na godzinę. Sparzony, obrany pomidor pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Oczyszczony seler pokroić w kostkę. Osączona paprykę też pokroić w kostkę.
Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, czosnek, pomidora, paprykę, seler i listki tymianku.
Osuszone bakłażany podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach oliwy.
Reszta oliwy posmarować naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim warstwę filetów śledziowych, posypać koperkiem, przykryć plastrami bakłażana, polać sosem warzywnym, oprószyć solą oraz pieprzem. Powtarzać czynności, aż do wyczerpania składników. Całość przykryć folią aluminiową i przycisną obciążoną deską. Wstawić na noc do lodówki. Udekorować gałązkami koperku. Podawać krojąc w dość grube plastry.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12947/Terrina-z-warzyw-i-sledzi