Wykonanie
Podobną wersję, tylko z
porami i inna wersją
ziół robię jako jedno z dań wigilijnych. Tę zrobiłam na parowej patelni, która dobrze spełniła swoją rolę –
ryba najpierw się podsmażyła a
potem udusiła pod parą.
Cebula nadała jej bardziej wyrazisty smak, co podkreśliłam
pieprzem i
tymiankiem oraz
estragonem.1/2 kg
filetów z rybyduża
cebula15 dkg
pieczarek1/2 szklanki
białego winasól,
pieprztymianek,
estragon,
koperekodrobina
oleju do smażeniaPokrojoną
rybę posoliłam i doprawiałam
pieprzem. Patelnię wysmarowałam cienko
olejem, wrzuciłam kawałki
ryby, pokrojoną
cebulę i
pieczarki. Podsmażyłam z obu stron po 2 minuty.
Potem podlałam odrobiną
wody i przykryłam pokrywką. Dusiła się pod parą około 10 min,
potem dolałam
białe wino, dosypałam
zioła suszone i świeży
koperek. Przykryłam i chwilę jeszcze poddusiłam –
ryba była gotowa. Bardzo delikatna w smaku, z wyraźną nutką
cebuli i
pieczarek, aromatyczna od
wina i
ziół. Zjedliśmy ją z polentą .Jako danie samo w sobie polecam na Wigilię jako ciekawą odmianę
ryby.Smacznego !