ßßß Cookit - przepis na RYBA Z CEBULKA I PIECZARKAMI W BIAŁYM WINIE

RYBA Z CEBULKA I PIECZARKAMI W BIAŁYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Podobną wersję, tylko z porami i inna wersją ziół robię jako jedno z dań wigilijnych. Tę zrobiłam na parowej patelni, która dobrze spełniła swoją rolę – ryba najpierw się podsmażyła a potem udusiła pod parą. Cebula nadała jej bardziej wyrazisty smak, co podkreśliłam pieprzem i tymiankiem oraz estragonem.
1/2 kg filetów z ryby
duża cebula
15 dkg pieczarek
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz
tymianek, estragon, koperek
odrobina oleju do smażenia
Pokrojoną rybę posoliłam i doprawiałam pieprzem. Patelnię wysmarowałam cienko olejem, wrzuciłam kawałki ryby, pokrojoną cebulę i pieczarki. Podsmażyłam z obu stron po 2 minuty. Potem podlałam odrobiną wody i przykryłam pokrywką. Dusiła się pod parą około 10 min, potem dolałam białe wino, dosypałam zioła suszone i świeży koperek. Przykryłam i chwilę jeszcze poddusiłam – ryba była gotowa. Bardzo delikatna w smaku, z wyraźną nutką cebuli i pieczarek, aromatyczna od wina i ziół. Zjedliśmy ją z polentą .
Jako danie samo w sobie polecam na Wigilię jako ciekawą odmianę ryby.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/ryba-z-pieczarkami-i-cebulka-w-bialym-winie