Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki.Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :)Dziś będzie klasycznie.Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ...ale jakże pyszna klasyka prawda?Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste,a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak.Składniki:1 podwójna pierś z kurczakasólpieprzziołowytymianek1 cebula200g małych pieczarek1/3 szkl. śmietany 18%koperekolejWykonanie:Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Pieczarki myjemy (czyścimy). Jeśli są większe kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebuląpieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.