Wykonanie
Pierożki z
ciasta francuskiego nam bardzo zasmakowały, dlatego powstała druga wersja tym razem bardziej rozbudowana.Składniki: 2 opakowania
ciasta francuskiego, ok 400 gr
piersi z kurczaka, 1
cebula, 500 gr
pieczarek, 2
serki topione (ja dałam goudę i edamski),
olej,
sól,
pieprz,
tymianek.Przygotowanie: na niewielkiej ilości
oleju podduszamy lekko
cebulkę. Do niej dodajemy
pieczarki i dusimy, aż wyparuje z nich
woda, którą puściły podczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego
kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy
mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem i dusimy. Gdy
mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki
sera topionego i podgrzewamy dopóki
ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy
ciasto francuskie i kroimy na kwadraty. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania
ciasta francuskiego. Gdy
ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut.