Wykonanie
Przed weekendem rozmowa z koleżanką potoczyła się na temat
ciasta francuskiego, które bardzo lubię. Opowiedziała mi o tym w jaki sposób przyrządza z niego pierożki. Przepis prosty i dość szybki. W sam raz na przegryzkę lub obiad.Składniki: 2 opakowania
ciasta francuskiego, ok 400 gr
piersi z kurczaka, 1
cebula, 2
serki topione (ja dałam goudę i edamski),
olej,
sól,
pieprz,
tymianek.Przygotowanie: na niewielkiej ilości
oleju podduszamy lekko
cebulkę. Do niej dodajemy drobno pokrojonego
kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy
mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem i dusimy. Gdy
mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki
sera topionego i podgrzewamy dopóki
ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszać, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy
ciasto francuskie i kroimy na kwadraty. Gdy
ser topiony się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania
ciasta francuskiego.