Wykonanie
Pół kilograma
pieczarek obrałam i pokroiłam w plasterki. Usmażyłam na niewielkiej ilości
oleju razem z posiekaną
cebulą. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.W miseczce ubiłam pianę z
białek 4
jajek ze szczyptą
soli. Kiedy piana była sztywna, dodałam 4
żółtka, 4 łyżki
mąki, 4 łyżki
mleka,
sól i delikatnie wymieszałam, aby składniki się połączyły. Masę wylałam na gotowe, ale nadal smażące się
pieczarki. Przykryłam patelnię pokrywką. Kiedy masa na górze zaczęła się delikatnie ścinać, za pomocą talerza przewróciłam omlet na drugą stronę. Omlet należy przewracać delikatnie, aby nie stracił puszystości. Posypałam garścią startej goudy, przykryłam pokrywką, aby
ser się rozpuścił. Smażyłam około 2 minut. Gotowe.Z podanych składników wychodzi omlet na 2 osoby.
Przepis zaczerpnęłam od Kuchnia domowa Ani .